Mikko Laakso Tulosvastuu takaisin politiikkaan!

Onko Väyrysen puolue hybridivaikuttamisen keino?

  • Onko Väyrysen puolue hybridivaikuttamisen keino?

Suomessa on viime aikoina pohdittu paljon yhteiskuntarauhan merkitystä, eikä täysin syyttä - näyttää siltä, että erilaiset enemmän ja vähemmän demokraattisesti toimivat uudet liikkeet kasvattavat kannatustaan.

Toimivaan demokratiaan kuuluu myös olennaisesti se, että niin kilpailijat kuin äänestäjätkin voivat arvostella ja esittää kysymyksiä. Paavo Väyrysen uusi puoluehanke herättää niitä enemmän kuin muutaman.

Ns. hybridisota sisältää olennaisena osana poliittisen elementin, johon kuuluu demokraattiseen järjestelmään vaikuttaminen muun muassa verkostojen ja yhteydenpidon avulla, maineenmustausoperaatioilla, kiristyksellä sekä painostuksella. Voisiko uusi puolue toimia tilaisuuden tullen jopa bulvaanina tällaisissa operaatioissa?

Seuraavassa muutamia huomionarvoisia tekijöitä:

1. Johan Bäckmanin hankkeelle esittämä tuki

Kohudosenttina tunnettu Bäckman on toistuvasti ilmaissut hankkeelle tukensa. Erikoista on, että ainakin yksi julkinen tuenilmaisu tapahtui Facebookissa jo 25.1. eli huomattavasti ennen kuin puoluehanke tuli julkisuuteen.

2. Ajoitus

Merkittävä osa keskustan ja perussuomalaisten kannattajista lienee kannattanut Väyrysen EU- ja eurokriittistä linjaa jo vuosikaudet. Hanke, joka voi horjuttaa pääministeripuoluetta perustuksiaan myöten, on kuitenkin perusteilla nimenomaan tässä herkässä kansainvälispoliittisessa tilanteessa.

3. Kylmän sodan ajan yhteydet ja Venäjän kertomus Euroopasta

Suomessa Neuvostoliitto tuli kylmän sodan aikana tutuksi poliittisille vaikuttajille ns. kotiryssäinstituution kautta. Tätä yhteydenpitoa ei ole koskaan kunnolla avattu, ja tiedetään ainakin osan tuolloisista vaikuttajista de facto torjuneen asian kriittisen tarkastelun. Kaikki yhteydet tuskin ovat katkenneet, ja ystävyyksiä lienee siirtynyt myös poliittisille oppipojille ja -tytöille. Puolueessa tulee todennäköisesti toimimaan useita tällaisen menneisyyden omaavia henkilöitä.

Vanhoista puolueista hankkeen erottaa selkeästi yhteneväiset tavoitteet Kremlin kanssa keskeisissä kysymyksissä: Nato- ja EU-vastaisuus. Ainakaan minkään muun merkittävän puolueen keskilinja ei ole yhtä herkullinen putinismin edistymisen kannalta.

4. Painostava luonne

Puolueen poikkeuksellinen rakenne viittaa siihen, että Väyrynen pyrkii hankkeellaan luomaan painetta muita puolueita kohtaan, joissa toimii eurokriittisiä henkilöitä. Tämä poikkeuksellinen painostusluonne näkyy siinä, että Väyrynen sallisi puolueen tukijoiden pysyä muiden puolueiden jäseniniä. Itse asiassa hän suoraan kehottaa jopa siihen.

Ensisijaisesti uhka koskee Keskustaa, mutta vähintään välillisesti myös muita puolueita. Olisi ihme, jos pääministeri Juha Sipilä ei olisi hiukan peloissaan - mahdollisista konflikteista on oman näkemyksensä kertonut mm. ex-puoluesihteeri Jarmo Korhonen (http://yle.fi/uutiset/ex-puoluesihteeri_korhonen_vayryselta_nerokas_mutta_pirullinen_veto/8651485).

5. Verkoston ulottaminen muihin poliittisiin liikkeisiin

Puolueen erikoinen rakenne mahdollistaa vaikuttamisen de facto kahdessa puolueessa ja on siten potentiaalinen vaikutuskanava moneen suuntaan. Jos puolue tai jokin sen toimija saavuttaa tärkeän aseman suuren kontaktiverkoston haltijana, voi sen vaikutusvalta kasvaa huomattavasti liikkeen kokoa suuremmaksi.
Kyseessä ei olisi tilanne vailla historiallista vertailukohtaa - taistolaisvaikuttaja Jaakko Laaksolla oli maassamme melkoisen vaikutusvaltainen asema, koska hän esitteli useat suomalaispoliitikot itäkontakteilleen aikana, jolloin ne olivat välttämättömyys urakehityksen kannalta.

6. Elitistinen rakenne

Puolueen järjestörakenteen kääntöpuolena on myös se, että päätöksentekoa eivät liiemmin rasita demokraattisen prosessit, kun jäseninä ovat vain puolueen kansanedustajat ja mepit. Yllättävät ratkaisut, asioiden valmistelu salassa ja kentän pikainen mobilisointi sujuvat helpommin tällaisessa yhdistyksessä.

7. Keskustelun keskilinjan siirtäminen

Usein kylmän sodan ajasta muistutetaan vähemmistökommunistien kannatuksen olleen suomalaisten keskuudessa pientä, mikä pitääkin paikkansa. Samalla tavoin esimerkiksi yllä mainittuun dosentti Bäckmaniin on helppo suhtautua ajatuksella, ettei herran tarinoihin kukaan usko.

Vahinko, jota tällaiset liikkeet saavat aikaiseksi, ei kuitenkaan ole näin suoraviivainen. Heidän rinnallaan maltillisemmin esiintyvät propagaattorit jäävät vähemmälle huomiolle saaden tavoitteitaan helpommin lävitse. Ääripäitä muokkaamalla voidaan vaikuttaa keskustelun keskilinjaan. Tällöin informaatiosodankäynti on jo saavuttanut tavoitteensa.

Näyttää siltä, että Väyrysen puolue tulee murtamaan suomalaisen politiikan vakiintuneita käytäntöjä.

Mitä tästä sitten tulisi ajatella?

Puolueen tekemisiä tulee seurata eikä hanketta ohittaa olankohautuksella. Asioista pitää puhua avoimesti ja niiden oikeilla nimillä.

Jarmo Korhonen arvoi Venäjän tulevan olemaan politiikan uusjaossa samanlainen kohtalon kysymys kuin vuonna 1944 (http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1454900593834.html). Mikäli emme halua joutua uuteen suomettumisen aikaan, on ensimmäisen suomettumisen synty, toimintamekanismit ja itäyhteydet avattava viimeistä piirtoa myöten (https://www.facebook.com/groups/lustraatio/).


------------------

Disclaimer: 

Väärinkäsitysten välttämiseksi on vielä erikseen todettava, että en esitä puolueen saaneen "toimeksiantoja" mistään tai että sen johtajat olisivat minkään vieraan valtion palkkalistoilla. Kyse on siitä, ovatko liikkeen tavoitteet yhteneväisiä esimerkiksi Kremlin kanssa ja onko liikkeeseen mahdollista vaikuttaa sopivan tilaisuuden tullen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän MarcusWestermark kuva
Marcus Westermark

Voisiko tätä teoriaa vähän jatkaa? Olisiko kyseessä Kokoomuksen vasemmistosiiven yritys painostaa Keskustan oikeistosiipeä? Eli onko Väyrynen oikeasti Kokoomuksen riveissä, mutta SDP:n talutusnuorassa ja Vihreiden piilosymppaaja? Entä mitkä ovat Väyrysen kytkökset Perussuomalaisiin? Asia kannattaisi tutkia ja Väyrysen uutta puoluetta seurata tarkkaan, vaikka en tietenkään halua maalata mitään salaliittoa tässä.

Käyttäjän JormaVesa1 kuva
Jorma Vesa

Näyttää tämä Laakson Mikko ite käyttävän tätä mainittemaansa maineenmustauskeinoa, vetämällä bäkmänkortin hihastaan. CLAIMER: Pidän Laaksoa Brysselin maksamana!

Käyttäjän MikkoLaakso kuva
Mikko Laakso

Kyllä, mutta totuus ei ole niin yksinkertainen. Saan myös rahoitusta CIA:lta, vapaamuurareilta, illuminatilta sekä liskoihmisiltä. [/sarkasmi]

Eikö sinusta ole hieman outoa, että Väyrysen projekti oli Bäckmanin tiedossa ainakin viikkoa ennen sen julkistamista?

Käyttäjän JormaVesa1 kuva
Jorma Vesa

Kyllähän mää sen ny ymmärsin, että sullon jauhot ja ryynit sekasin, ku kaiken saat marshalliapuna suoraan wossinktoni-rysseli -linjalta. Bäkmänistä ja sen lähteistä en voi sanoa tuon taivaallista, mutta eiköhän asioilla ja tiedoilla ole tapana kulkea korvasta toiseen. Ite oon arvannu Väyrysen vetävän jotain korttia hihastaan jo sen jäliltä ku se ehotti euro-eron sopivan ilimotuskäytäntöön. Ohan tuo nähty valtamedian asennoitumisesta jo pitkään ettei sitä yli 50000 allekirjottaneen tahtoa tulla kunnioittamaan tässä demokratian irvimaassa...

Käyttäjän KalleMaurola kuva
Kalle Maurola

Disclaimer on välttämätön suoja puhuttaessa Johan Bäckmanista. Bäckman harrastaa sumeilematta rikosilmoitustehtailua. Rahoitus näihin harrastuksiin tulee Kremlistä.
Minulla ei ole tarve disclameriin. Johan Bäckman voi jättää rikosilmoituksen Hurghadan poliisille.

Käyttäjän paavonevalainen kuva
Paavo Nevalainen

Mikko Laakso kirjoitti:

> Mikäli emme halua joutua uuteen suomettumisen aikaan, on ensimmäisen
> suomettumisen synty, toimintamekanismit ja itäyhteydet avattava viimeistä
> piirtoa myöten (https://www.facebook.com/groups/lustraatio/).

Väyrysen pumppu (olen itse mukana Turun rintamalla paikallisena hydridivaikuttajana) tosiaan pyrkii katkaisemaan nykyisen (toisen) suomettumisen ajan. Olemme jälleen kerran ajautuneet liiallisen vaihtoehdottomuuden tilaan. Tässä mielessä haluaisin nähdä samanlaisen ruumiinavauksen Suomen 1992-2002 politiikasta. Jakso 1945-1990 ilmensi poliittista taituruutta ja selvänäköisyyttä, ja siitä kelpaakin kertoa tarinoita iltanuotiolla.

On melko selvää, että isojen puolueiden toiminta ei ole kovinkaan demokraattista. Ero lupausten ja toiminnan välillä ilmentää melkoista vedätystä ja kansalaisia ei kiinnosta olla mukana jäsenenä tällaisissa järjestöissä.

Väyrysen puolueen ehdokkaissa on samanlaista värikkyyttä ja poliittista kokemattomuuttakin kuin aikanaan persuissa. Itse olen aiemmin äänestänyt vasemmistoliittoa, vihreitä ja persuja. Olen koonnut oman poliittisen maailmankuvani näiden kolmen puolueen käyttämättömäksi jääneistä ideologisista elementeistä. Kierrätys kannattaa! Kokoomuksen taannoinen koti-uskonto-isänmaa on mennyt jo kirpparilla: uskonto on kristillisillä, koti on pankilla ja nyt Väyrynen haki kokoomuksen ullakolta isänmaan itselleen.

Olemme valmiit haudanaukaisukisaan... Aina kun Laakso kaivaa lapiollisen vanhoja veteraanimultia, kaivaa Väyrysen verkottunut ammattilaisjoukkio lemmikkieläinhautuumaan matalista hiekoista hassunkurisia yksityiskohtia Uudesta Suomettuneisuudesta.

Toimituksen poiminnat