Mikko Laakso Tulosvastuu takaisin politiikkaan!

Voiko Trumpia enää pysäyttää?

  • CNN:n arvion mukaan Trumpilla on 315, Cruzilla 205 ja Rubiolla 106 delegaattioa. Lähde: CNN election center.
    CNN:n arvion mukaan Trumpilla on 315, Cruzilla 205 ja Rubiolla 106 delegaattioa. Lähde: CNN election center.
  • Edellisen blogin arvio osui oikeaan. Cruzin mahdollisuudet oli aliarviotu - Rubion yliarvioitu.
    Edellisen blogin arvio osui oikeaan. Cruzin mahdollisuudet oli aliarviotu - Rubion yliarvioitu.
  • New York Timesin projektio skenaariosta, jossa muut ehdokkaat paitsi Trump ja Cruz luopuvat ehdokkuuksistaan.
    New York Timesin projektio skenaariosta, jossa muut ehdokkaat paitsi Trump ja Cruz luopuvat ehdokkuuksistaan.

Supertiistain jälkeen CNN:n puoluekokousdelegaattiluvut näyttävät mielenkiintoisilta. Miljardööri Donald Trump voitti selkeästi Supertiistain, voittamalla kaikki osavaltiot neljää lukuunottamatta. Trump päihitti vastustajansa suvereenisti niin vasemmistohenkisissä ja sekulaareissa Vermontissa ja Massachussetsissa, kuin myös erittäin uskonnollisessa ja konservatiivisessa Alabamassa. Trumpin kannattajaprofiili on historiallisesti katsottuna täysin ainutlaatuinen ja hyvin erikoinen.

Trump-junaa on enää vaikeaa pysäyttää ilman taktiikan vaihdosta. Republikaanien puolue-eliitti pelkää miehen ehdokkuutta kuin ruttoa, ja on valmis tekemään työtä valinnan estämiseksi.  Kiinnostavaa on se, että kykeneekö puolue-eliitti (eli ns. "establishment") päättämään liittoutumisesta yhden ehdokkaan taakse. Ja jos tahtotila tähän löytyy, niin onko koneiston ehdokas vihattu Senaattori Ted Cruz (R-TX) vai "salonkikelpoisempi" senaattori Marco Rubio (R-FL).

Paitsi, että Trumpin povataan pärjäävän huonosti presidentin vaaleissa Clintonia vastaan, saattaa Trumpin voitolla esivaalissa olla kauaskantoisempiakin vaikutuksia. Vuonna 1964 Barry Goldwater sai koottua uskonnolisen oikeiston ja vapaan markkinatalouden kannattajat saman katon alle Republikaaneissa. Monien arvioiden mukaan Goldwater oli liian oikeistolainen voittaakseen vaalit.  Vaikka Goldwater hävisi varsinaisessa vaalissa murskalukemin Lyndon B. Johnsonille, ei republikaanit olleet enää sen jälkeen entisellään. Rockefellereiden sosiaaliliberaali siipi ajautui marginaaliin puolueessa ja Republikaaneista tuli konservatiivinen oikeistopuolue. 

Republikaanien ja demokraattien kannatusalueet kääntyivät 1964 presidentinvaalien myötä päälaelleen: aiemmin demokraattisesta etelästä tuli republikaanien ydinkannatusaluetta ja republikaanihenkisestä koillisesta demokraattien aluetta - ja päin vastoin. 

Goldwaterin työ raivasi tietä myöhemmille konservatiivipresidenteille, kuten Ronald Reaganille ja molemmille Busheille. Nyt tämä oikeistolainen konservatiivi-ideologia on kuitenkin uhattuna. Voisiko Trumpin ehdokkuus olla alkusoittoa republikaanien populistivallankumoukselle? Voisiko Trumpista tulla uuden populistiliikkeen johtohahmo?

 

****

Takaisin tähän päivään:

Marco Rubio

Supertiistaina Rubio kykeni vain Minnesotan voittoon, jossa jaettavina oli ainoastaan 38 delegaattia (esivaalien voittaminen vaatii 1237 delegaattia). Tiedotusvälineet pitivät senaattoria yksiselitteisesti supertiistain häviäjänä. Ikävän tappion supertiistaina kärsinyt Rubio tahtoo todennäköisesti vielä katsoa Kasichin ohella 15. maaliskuuta järjestettävät kotiosavaltiovaalinsa Floridassa (Kasich Ohiossa).  Tämä saattaa tosin olla jo liian myöhäistä Trumpin pysäyttämiseksi, sillä tämän karkumatka saattaa osoittautua pysäyttämättömäksi, koska 15. päivä lähtien miltei kaikkien osavaltioiden delegaatit menevät vain osavaltion voittajalle suhteellisen jaon sijaan. Tämä suosisi Trumpia.

Rubio selittelee, että hänen tulisi olla puolueen yhdistävä ehdokas, joka pysäyttää Trumpin, sillä hänellä on väitetysti paljon kannatusta tulevissa maaliskuun esivaaliosavaltioissa. Lisäksi hänen 1 vs 1 suorituksensa gallupeissa on parempi kuin Cruzilla ja Trumpilla Clintonia ja Sandersia vastaan. Rubiota saattaa kuitenkin vaivata uskottavuuden puuttuminen: viimeistään silloin jos hän häviää kotiosavaltiossaan, Floridassa, peli on pelattu. Rubio on myös useammalle äänestäjälle 2. paras vaihtoehto, mutta kykeneekö "kakkosvaihtoehto" olemaan uskottava puolueen johtotähti demokraatteja vastaan? Nolointa senaattorille on, että Trump johtaa Rubiota toistaiseksi suvereenein lukemin gallupeissa hänen kotiosavaltiossan Floridassa. Kysymys kuuluukin: milloin koneesta loppuvat tehot, ja milloin uskottavuus sekä tahtotila lopahtaa?

 

Ted Cruz

Ted Cruz ylitti useimmissa osavaltioissa gallup-ennusteensa Supertiistaina ja on argumentoinut, että vain hän pystyy uskottavasti haastamaan - ja voittamaan Trumpin. Cruzin kampanjaväki perustelee asiaa mm. tilastoilla siitä, että jopa 75 %:lla Cruzin tukijoista toiseksi suosituin vaihtoehto presidenttiehdokkaaksi on Donald Trump. "Mikäli vetäydyn, saa Trump leijonanosan äänistäni."

Cruzin voitti Supertiistaina peräti kolmessa osavaltiota (Alaska, Texas ja Oklahoma), mutta hävisi silti muissa Etelän konservatiivisissa "puskuriosavaltioissa", joista uumoiltiin Trumpin pysäyttäjää viimeistään tässä vaiheessa. Cruz on päihittänyt toistuvasti melkein jokaisessa osavaltiossa gallup-lukemat, joka viittaa poikkeukselliseen ruohonjuuriaktiivisuuteen. CNN:n arvion mukaan Cruzilla on n. 100 delegaattia enemmän kuin Rubiolla.

 

Carson & Kasich

Ben Carson on flegmaattinen kuin zombie. Hänen tulisi ymmärtää vetäytyä pois jo hyvän sään aikana. Hänen kannatuksensa on erittäin alhaalla, eikä kukaan usko hänen kilpailukykyynsä esivaaleissa saati varsinaisessa vaalissa. Osa kommentaattoreista uskoo, että hän on mukana vielä lähinnä nostattamassa kirjansa myyntilukuja. John Kasich puolestaan pelannee varapresidenttipeliä ja haluaa haalia valtakirjoja asemansa vahvistamiseksi. Kasichia on suostuteltu jo useaan otteeseen vetäytymään kisasta. Kasichin ja Carsonin vetäytyminen olisi tässä vaiheessa erittäin suotuisaa puolue-eliitille, joka tahtoo päihittää Trumpin.

Johtopäätöksiä

Loppua kohden jännittyvä Cruzin ja Rubion välinen kisa on suurta "chicken" -peliä, jossa toisen on väistyttävä jossain vaiheessa, mutta kumpikaan ei todellakaan mielellään itse sitä tee. Mikäli kumpikaan ei vetäydy, kärsivät molemmat. Mitä aiemmin vetäytyminen tapahtuu sitä parempi Trumpin pysäyttämisen kannalta (kts. NY Timesin skenaario ylhäällä). Mikäli molemmat ajavat loppuun asti voittaa Trump varmasti. Kasich tietää häviävänsä, mutta kerää delegaatteja nostaakseen osakkeitaan varapresidenttipelissä.

Pystyisikö Cruz ja Rubio liittoutumaan? Hyväksyykö puolue-eliitti millään tasolla Cruzia? Rubio ja Cruz ovat ystäviä ja teekutsuliikkeen jäseniä. Heidän välejään hiertää kuitenkin mm. maahanmuuttopolitiikka, jossa Rubio on kannattanut 12 miljoonalle laittomalle asukkaalle kansalaisuuden myöntämistä. Cruz nimittää esitystä "Rubio-Schumer" -suunnitelmaksi, joka rinnastaa Rubion vasemmistolaiseen senaattoriin, Chuck Schumeriin (D-NY).

Mikäli Trump halutaan pysäyttää, tarkoittaisi tämä sitä, että muiden ehdokkaiden tulisi asettua Ted Cruzin taakse. Nähdäkseni Rubion uskottavuus Trumpin päihittämiseksi ei ole enää yksinkertaisesti riittävä. Odottelu 15. maaliskuuta pelaa Trumpin pussiin. Cruzilla on puolestaan tällä hetkellä noin 100 delegaattia enemmän ja korkeampi kansallinen kannatus. Rubion tulisi vetää tästä johtopäätökset konservatiiviliikkeen sekä puolueensa edun nimissä.

Trump 315, Cruz 205 & Rubio 106. Voittoon tarvitaan 1237 delegaattia.

--------

Kirjoittaja on innokas (jenkki)politiikan suurkuluttaja.

 

Lue lisää: mikkolaakso.com

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (24 kommenttia)

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Toivottavasti Trump voittaa......

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

En ole seurannut, mutta onko siitä tulossa presidentti siis kohta? Jos on, voi sanoa, että on niillä jenkeillä ainakin huumorintajua, se olisi sellainen pitkä keskisormi pankkiireille ja tiedusteluvirastoille. Sama vaikka äänestäisi Aku Ankan presidentiksi, homma ei muutu miksikään. Aku Ankka on helpompi toki saada puhumaan, mitä halutaan.

Esa Ketola

Mikko,
Vastaus kysymykseesi: ei voi.
Trump on rehellinen, sanoo mita ajattelee ja ei ole "poliittinenelain" vaan business-maailmassa kannuksensa hankkinut.
Taalla hyvin monet laidasta laitaan yhtyvat hanen nakemyksiinsa. Meksikolaiset maassaolijat eivat halua tanne lisaa meksikolaisia kilpailijoita hintoja polkemaan.
Monet tyottomat ja matalapalkkaiset ammattiaan vaihtaneet toivovat, etta Trump palauttaa teollisuuden Kiinasta ja Intiasta takaisin Amerikkaan.
Trumpin slogan " I will make America great again" ei voisi olla paremmin valittu purrakseen jokaiseen amerikkalaiseen.
Toivottavasti hanet valitaan

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

On tosi "rehellinen" toki toki.... https://www.youtube.com/watch?v=DnpO_RTSNmQ&list=F...
Jos siis haluaa Trumpiin huumorilla maustetun katsauksen...

Trump vetää kyllä hyvää matskua kannatuksen keruun suhteen eli tietää miten ihmisiä saadaan kusetettua kunnolla. Ei hassumpi ominaisuus poliitikolla (siis itseään ajatellen, mitäpä äänestäjistä kunhan ne saadaan äänestämään). Valehtelemisella sinällään ole siis väliä, vaan se mikä mielikuva ihmisille jää. Olkoot Trump vaikka narsistinen sekopää, mutta kyllä se äänestäjiin vetoaa miten hän osaa puhua. Ja muiden pilkkaamisessa hän on erinomainen ja kansa rakastaa sellaista. Moista käytöstä ei sallittaisi lapsilta edes pahimmassa kiukuttelu iässä, mutta businessmies/poliitikko on erimies ja jännä tapaus.

Kaikkein hauskinta (tai sitten ei) on että ihmiset pitävät Trumpia kaikkein rehellisimpänä. Vaikka mies siis vaihtaa mielipiteitään kuin paitaa, haukkuu muut kuin pahin koulukiusaaja koskaan ja lupaa mannaa taivaasta, vaikkei mitään todisteita siitä että saisi asiat toimimaan. Tosin muutkaan vaihtoehdot eivät ole kummoisia ja koska turhautumista on ollut vuosikymmeniä, niin purkautuu se noinkin. Trumphan on nero omalla tavallaan... ikävällä tavalla todennäköisesti.

Demokraattien puolella turhautumiset näkyvät Sandersin suosiossa.. tosin hävinnee Clintonille nyt. Sandersia sanoisin kyllä reippaasti Trumpia rehellisemmäksi on mielipiteet sitten mitä vain. Trumpista tulee mieleen jokin kuvitteellinen ylidoupattu Soini. Virkaan tulon jälkeen tekojen ja entisten puheiden ristiriita voisi olla melkomoinen.

No mutta kautta aikojen kansalaisia on vedätetty äänestämään huijareita maasta riippumatta.. ei mitään täysin uutta. Ja mielipiteitähän on monia.. ehkä Trump on koko planeetan sankari; siltähän tuo äänestäjistään vaikuttaa tai vähintään USA:n pelastaja. Eli voin olla väärässä; tuskin kuitenkaan.

Esa Ketola

Onpa kevytta hopinaa.
At the end - totuus voittaa.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #5

Totuus ei aina valitettavasti voita. Usein onneksi totuus voittaa. Hyvä kuitenkin että osaat ilman perusteita sanoa jotain kevyeksi höpinäksi :D ihan siis ilman perustelematta.. aika äijä olet.

Käyttäjän ValtteriArgillander kuva
Valtteri Argillander

Juu, kyllä Trump palauttaa teollisuuden Kiinasta, vaikka omaa teollisuutta hänellä on siellä myös. Se, että "sanoo mitä ajattelee" ei välttämättä ole hyvä asia, jos ainoa sanottava on hirveää tuubaa.

Käyttäjän Aristotellus kuva
Tomi Salonen

Miksi Trump pitäisi pysäyttää? Jos hän voittaa, voi häntä pitää edustamansa irvikuvademokraattisen valtion ruumiillistumana. Siinä on kansan enemmistön henki sekä laki- ja yhteiskuntajärjestelmä ja moraali samassa tiiviissä paketissa. Uskon, että hän kirvoittaa presidenttitempauksillaan samanlaiseen hersyvään huumoriin kuin jos seuraisi Marxin veljesten elokuvia.

Käyttäjän jukkakuhanen kuva
Jukka Kuhanen

Ei jenkit niin tyhmiä ole, että valitsivat Trumpin presidentiksi. Sen sijaan republikaanien presidenttiehdokkaaksi varmaan kannatus riittää. Syykin tuohon jälkimmäiseen johtuu siitä, ettei republikaaneilla ole yhtään varteenotettavaa henkilöä presidenttiehdokkaaksi. Vaaleissa Trumpilla on vaalien viihdearvon nostaminen ja pellen rooli tehtävänään. Clinton hoitaa presidenttiyden.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Muistan kuin eilisen päivän, kun sukulaiset Amerikasta lähettivät heti presidenttivaalien jälkeen anteeksipyyntöjä ja etteivät he äänestäneet häntä meille suomalaisille sukulaisille. Presidenttivaalit päättyivät George W. Bushin voittoon toiselle virkakaudelle.

Ihmettelimme heidän anteeksipyyntöjä, sillä niillä vaaleilla ei ollut mitään merkitystä.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

On alkanut tuntua siltä, että tässä käykin niin hullusti, että Trump valitaan myös pressaksi.

Kannattajien pettymys tulee olemaan valtaisa, sillä Trumpin kampanjahan on silkkaa populistista vedätystä ja todellisuus tulee olemaan jotain aivan muuta.

Voisitko Mikko selvittää meille Trumpin todellisia poliittisia ja ideologisia näkemyksiä? Ketkä muodostavat Trumpin taustajoukot?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Miljardööri Donald Trump voitti selkeästi Supertiistain, voittamalla kaikki osavaltiot neljää lukuunottamatta."

KAIKKI osavaltiot NELJÄÄ lukuunottamatta.
Ilmaisuhan se on tuokin ;)

Trump on tieten tahtoen ottanut itselleen pellen roolin. Osa äänestäjistä ottaa hänet vakavissaan ja osa äänestää häntä piruuttaan. Mutta ei monikaan viimeksi mainituista enää lopullisessa vaalissa.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

No miksi ei? Trumpilla on ihan ok-saumat presidentiksi, mikäli pelailee korttinsa oikein. Ei tarvitse kuin tavalla tai toisella saada kansalaiset äänestämään itseään... ja tapoja on perin monia.

Käyttäjän uninenmies kuva
Tuomo Niemelä

Tuo 100 valitsijan etu, mikä Cruzilla on ei tunnu ratkaisevalta kokonaisuutta ajatellen. Hänellä kuitenkin on jo takanaan ennakkoon parhaimmat osavaltionsa ja rannikoilla liberaalimpi, sulavakäytöksinen Rubio menestyy luultavasti paremmin.

Esim. Skybet pitää Rubion voittomahdollisuuksia Floridassa miltei kymmenkertaisina. Miksi GOP:n pitäisi antaa kaikki äänet Cruzille?

Nyt et Laakso ainakaan minua vakuuta.

Muuten hyvää asiaa kiinnostavasta aiheesta. Mukavaa, että kiinnostuneita löytyy. Kokoomuksen armoton urheilumies SJP ei taida olla vielä täällä lämmennyt aiheelle?

Käyttäjän uninenmies kuva
Tuomo Niemelä

Trump on joutunut tottumaan tuollaisen loan lentämiseen jos mistäkin suunnasta. Siksi olisikin kiintoisaa nähdä finaalissa Trump ja Clinton.

Saisi nähdä, kykenisikö Trump tavallisen kansan tuella ja omalla varallisuudellaan lyömään Yhdysvaltojen yhdistetyt demokraattien, ja republikaanisen puolueen "establishmentin" hallitsemat voimat, ml. Washington Post.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tuota ... eikö hän itse ole koskaan lokaa heittänyt? Ja kukahan tällä videolla häntä mollaa, jos ei hän itse:

https://www.facebook.com/185996708274547/videos/50...

Käyttäjän uninenmies kuva
Tuomo Niemelä Vastaus kommenttiin #14

Näyttävät olevan nyt juuri omat puoluetoverit, jotka viskelevät Trumpia sillä itsellään. Clintonin ei tarvitse kuin laiskasti heiluttella käsiään ja odottaa reublikaanisen savun hälvenemistä. Tosin se voi koitua Hillaryn kohtaloksi. Riippuu lepoajoista.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #15

Et juuri analysoinut linkkaamani videopätkän sisältöä. Miten puolustat Trumpin takinkääntöä joka ainoassa asiassa?

Käyttäjän uninenmies kuva
Tuomo Niemelä Vastaus kommenttiin #18

Ei siinä paljoa ole asiasisältöä analysoitavaksi. Vahvistaa toki kuvaa, että hän on yhtä käytännöllinen politiikkkona, kuin liiketoimissaan. Älykäs mies.

Pitäisi tietää enemmän Yhdysvaltain politiikasta, että osaisi sanoa, miksi hänen on kannattanut toimia mitenkin eri aikoina.

En tiedä, onko totta, mutta Trumpin sanotaan väittäneen, että hänen kannatuksensa säilyisi, vaikka hän ampuisi jonkun kadulla.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Trumpilla on aivan ilmeinen narsistinen persoonallisuushäiriö: mm. kuvitelma kaikkivoipaisuudesta ja erheettömyydestä, kyvyttömyys sietää kritiikkiä sekä itseironian puute.

--

Trump-ilmiö kertoo kuitenkin enemmän perinteisen politiikan epäonnistumisesta kuin Trumpin kyvykkyydestä/aintulaatuisuudesta. Ilman häntä hänen tilallaan heiluisi, joku toinen vastaava demagogi/populisti.

Suomi-poliitikkojen tulee ottaa tästä tapauksesta oppinsa; Ei ole samantekevää kuinka politiikassa huseerataan; Pahimmillaan voimme joutua itsekin vastaavaan tilanteeseen, joka johtaa lopulta vakaviin yhteiskunnallisiin ja taloudellisiin vahinkoihin.

Itseasiassa pitkään jatkuneen johtajuuskriisin takia, maassamme onkin juuri nyt oiva sauma ns. "vahvalle johtajalle". Aihetta huoleen siis on.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ei aivan tuollainen Suomessa menisi läpi.

Mutta muu on totta, mitä kirjoitit. Paitsi sillä varauksella, että Trump olisikin demokraattien desantti. Kun ajattelee hänen ylilyöntejään, niin tuollainenkin aatos tulee helposti mieleen.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

"Trump-ilmiö kertoo kuitenkin enemmän perinteisen politiikan epäonnistumisesta kuin Trumpin kyvykkyydestä/aintulaatuisuudesta. Ilman häntä hänen tilallaan heiluisi, joku toinen vastaava demagogi/populisti."

******************************************************
No eikö tuo vain kerro (kuten useissa ellei lähes kaikissa maissa historioidensa aikana) ihmisiä on helppo kusettaa.

***************************************************
"Ei aivan tuollainen Suomessa menisi läpi."

Ja kuikka on ihan omissa sfääreissään mikäli uskoo ettei Suomessa moinen onnistuisi. Johan Kokoomuskin ehti aikanaan ehdottaa Suomeen kuningasta, Kekkonen meni läpi loputtomiin ja lopulta täysin sairaanakin miehenä mikä oli epäinhimillistä tuossa tilanteessa jo... ja kun katsoo montaakin ihmistä jotka ovat olleet tai ovat Suomen eduskunnassa viimeisten vaikka 30 vuoden aikana, niin aika paljon Suomessakin menee läpi max. Trumpin tasoista porukkaa (muista maista puhumattakaan).

Käyttäjän uninenmies kuva
Tuomo Niemelä

Eiköhän Rutanen ole tässä lähempänä totuutta.

Toimituksen poiminnat