Mikko Laakso Tulosvastuu takaisin politiikkaan!

Veronmaksajien ei tule kantaa maajussien yrittäjäriskiä!

  • Maataloutta tuetaan Suomessa kohtuuttoman paljon.
    Maataloutta tuetaan Suomessa kohtuuttoman paljon.

Kokoomusnuoret julkaisi toissapäivänä kannanoton, jossa kyseenalaistettiin huonon sään aiheuttaman laimean sadon korvaamiseksi tarkoitettu 25 miljoonan euron satokorvaus. Tästä alkoi maatalouslobbyn henkilöön menevä ja täysin asiaton hyökkäyksien aalto, joka kohdistui ja henkilöityi liiton varapuheenjohtajaan Iida Aarnioon. Usein koira älähtää siitä syystä, että tabuun kajoava ja vallitsevia asioita kyseenalaistava taho on täysin oikeassa - näin tässäkin tapauksessa.

On täysin kohtuutonta, että 2010-luvun Suomessa on suuri etuoikeuksista nauttiva yrittäjien ryhmä, joiden yritysriskiä kantavat veronmaksajat miljoonien eurojen edestä. Tämä sama ammattiryhmä nostaa vuosittain miljardien edestä suoraa tuotantotukea sekä veronmaksajat kustantavat osan alan loma-apulaisuuksista. Miten näin korkeita julkisia subventioita nauttiva ryhmä kehtaa älähtää siitä, että joku ehdottaa että ihan kaikkia sen riskejä ei tulisi sosialisoida veronmaksajille?

Kaiken lisäksi nämä tuet yhdessä EU:n tullimuurien kanssa pitävät sellaisia kehitysmaita rakenteellisessa köyhyydessä, joilla olisi parempien tuotanto-olosuhteiden vuoksi selkeä suhteellinen etu maataloushyödykkeiden tuottamisessa ja myymisessä palveluvaltaisiin korkean tuottavuuden kehittyneisiin maihin. Vapaan kaupan vastainen politiikka yritystukineen aiheuttaa inhimillistä kärsimystä.

Suomalaisen ruoan erityisen korkea, muista poikkeava laatu tai puhtaus on myytti. Oikeastaan ainoa järkevä syy tukea ruoan tuotantoa Suomessa on huoltovarmuustekijät. Kriisissä tai sotilaallisessa konfliktissa ruokahuollon toimivuus on erityisen tärkeää. On kuitenkin kyseenalaista, että tarvittava huoltovarmuus vaatisi nykyistä maailman korkeinta maataloussubventiota. Kriisiä varten kannattavampaa on säilöä runsaasti lopputuotteita, eli valmiita jalosteita, kuten toki jo tehdäänkin. Tämä siksi, että Suomi on huoltovarmuuden näkökulmasta saari - maatalouskoneetkin tarvitsevat käynnissä pysyäkseen polttoainetta, jonka tuotannossa Suomi ei kykene omavaraisuuteen. Peltohehtaareilla ei tee kovin pitkään mitään, mikäli maahan ei saada tuotua öljyä. Sodan vallitessa toivottavaa olisi, että käytettävissä olevat öljyjalosteet käytettäisiin ensisijaisesti mm. hävittäjien, tankkien ja muun sotainfrastruktuurin käynnissäpitämiseksi.

Päätökset maatalouden tukemiseksi tulisikin jatkossa tehdä täysin puolustuspoliittisista huoltovarmuustekijöistä käsin. Maatalouden tukemisesta päättäminen tulisi siirtää puolustusministeriön hallinnonalan alaisuuteen ja perustua täysin parhaiden asiantuntijoiden näkemykseen pohjautuen ainoastaan huoltovarmuustekijöihin korporaatiokähminnän ja eturyhmäpolitiikan sijaan. Maataloustuottajat voivat suojautua sääriskeiltä asianmukaisilla vakuutuksilla.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (38 kommenttia)

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Jo edellisen viestisi jälkeen ehdin ajattella, että annetaan kaikkien kukkien kukkia..

Nyt kun tuo Esterin perän stefa antoi sataprosentiseksi periksi, siis oikein olan takaa, en voi muuta toivoa kuin, että sinäkin sentään sait syödä hyvin, tv-kokkiesi mallin ja punaviinisi kera (muista pikkurillisi!). Siitähän se nälkä ja jano lähtee....

Oma etu on aina etusijalla, paitsi silloin kun on tosi hätä.....Silloin ihan oikeasti itketään.

Terveisiä maalta,
markkinaliberaali agronomi, alkutuottaja, josta olet edelleen riippuvainen..vaikket pitäisikään siitä

Käyttäjän MikkoLaakso kuva
Mikko Laakso

Blogissani mainitsen, että ainoa pätevä syy tukea maatalousyrittäjiä ovat huoltovarmuusseikat. Arvostan siis suuresti sitä, että ruokaa on varmasti saatavilla. Sen sijaan elinkeinonharjoittajia ei tule tukea vaan, koska se on maan tapa.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

"Arvostan siis suuresti sitä, että ruokaa on varmasti saatavilla".

Perinteinen sanonta maalla: "Puhu sinä, minä pidän hevosta....". Anybody home? Ei ainakaan Espoossa, näillä tiedoilla. Onko Audi vaiko Bemari? Ovat muuten ihan hyvänmakuisia automerkkejä, silloin kun ihan oikea nälkä alkaa...

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Jonkinlaiset omanjalansahajaiset on nyt pk-seudun kokkarinuorilla menossa. Ja juuri kun julkilausuman allekirjoittaja omassa blogissaan ehti vakuutella, että oikeasti oltiin huolissaan alkutuottajan tuotteistaan saamista maksuista ja yhteistyössä ollaan juteltu että miten viljelijän etu voidaan turvata.

Itse yritän parhaani mukaan välttää bloggaamasta asioista, joista en mitään tiedä.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

#1:
Odotetaan, milloin Mikko Laakso vaatii, että veronmaksajien ei pidä kantaa firmojen vaikeuksista palkansaajille koituvaa yrittäjäriskiä eli vaatii kaikkien työttömyyskorvauksien poistamista. Sitten seuraavaksi voi vaatia vientitakuiden poistoa, sillä siinähän yrittäjäriski myös siirretään valtiolle. Ja pienellä paneutumisella tuohon listaan löytyy enemmänki jatkoa.

No, en oikeastaan odota, että noin tapahtuisi. Pikemminkin vuolaita selittelyjä siitä, että nuo ovat aivan eri asioita.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Tuulituet, SOTE-bisnes verovaroin, maarakennusurakointi maanteillä, lentokentillä ja rautateillä, armeijan hankinnat, ministeriöiden paperihankinnat, onhan näitä...ihan hyvä tämä markkinaliberalismi, jos verot pienenevät elleivät peräti häviä kokonaan.

Juha Hämäläinen

Nuorisomme on oikein joukolla pihalla Suomen huoltovarmuuteen liittyvistä asioista. Ei ole heillä kokemusta kriisien kuten sotien aiheuttamista pula-ajoista.

Suomen riittävä ruokatuotannon omavaraisuus on valtiojohdon erityinen hoitovelvollisuus. Maatalouskoneiden tarvitsema polttoaine myös. Itseasiassa tämän tarve per satokausi on yllättävän mitätön määrä dieseliä.

Kaupunkilaisnuoret ovat täydellisen vieraantuneita elintarvikkeiden tuotannosta, koska pääosa heistä ei tätä työtä ole koskaan tehnyt. Jopa valmiiksi tehdyn ruoan syönti on heille ongelma nykyään. Ruoassa on liikaa rasvaa tai kaloreita tai sen on oltava luomua. Olen nähnyt tuoreeltaan kuinka ravintolassa aikuisen nuoren eteen kannettu annoskala piti perata tarjoilijan toimesta, koska hän ei itse osannut. Kala oli hänen mielestään väärin suunniteltu.

Näissä merkeissä sitten nämä nuoret toivot opettavat ruokkijoitaan kuinka ruokaa ei taloudellisesti kannata tuottaa Suomessa, muualta saadaan halvemmalla. Yksi nuori toivo selitti tässä palstalla kuinka omavaraisuutta voidaan tiputtaa paljon. Hän unohti kertoa millä sitten korvataan 3.5 miljardin elintarviketuonti kriisiaikana.

En ymmärtä mitä tämä väki on koulussa oppinut, ei ainakaan ottamaan selvää miten asiat ovat. He eivät edes ymmärrä tehdä eroa tärkeydessä maanviljelyn ja laskettelurinteen välillä. Eivätkä he ymmärrä missä ahdingossa moni maanviljelijä on.

Kun seuraava kriisi iskee ja ruoka Suomen kaupoista loppuu niin jokainen nälkäinen kauppatieteilijä ja muu viisastelija saa minulta pellosta pottuja. Kappalehinta on heille kriisin vuoksi markkinahinta eli 100€.

Lopuksi näille nuorille NATOttajille erikseen: Suomen puolustus ei hoidu muutamalla panssarivaunulla ja hävittäjällä taivaalla. Se on sama onko niihin polttoainetta tai ei. Tämän oppii käymällä armeijan ja tutustumalla itänaapurin kalustoon.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Suomen "Huoltovarmuutta" tuetaan EU toiseksi suurimmilla tuilla? 5,4 Milj kansan ruokkimiseen?
Ranska saa eniten 80 milj.kansan ruokkimiseen?

Mihin suurtiloja tarvitaan joita on tulut kuin sieniä sateella? Jos tänne lisäksi tuodaan elintarvikkeita n.4 Mrd./vuodessa?

Tuet menee elintarvike-vientiä varten.Ei "huoltovarmuuteen"!
Kiinaan sianlihaa-miljardien bisnes.
HS-17
Valio-Afriikkaan+100 muuhun maahan.
Lihaa Saksaan,Tanskaan,Balttianmaihin,Ruotsiin.

Vaikka kansa onkin lihonut ei ne sentään kaikkia ole syönyt mitä tuotetaan.

Eero Mattila

Tekstistä paistaa täydellinen tietämättömyys. Voisi kuvitella, että kirjoittaja kuvittelee, että tilastoista löytyvä maataloustuki päätyisi kokonaisuudessaan viljelijöille. Suosittelisin tutustumaan käytännön viljelijän elämään ja tulorakenteeseen ennen kuin jatkat kirjoittelua tästä aiheesta.

Ensinnäkin ota selvää, mitä "maataloustuki" kustannuspaikan sisään nykysuomessa tilastoidaan. Voit oppia jotain.

Toivottavasti pystyt jatkossa aikuismaisempiin ja rakentavampiin ulostuloihin.

Juha Hämäläinen

Niinpä. Äskettäin kuollut isäni opetti minulle mitä maanviljely on. Hän oli iäkkäämpi kuin Suomen valtio.

Hän kertoi myös, että kovissa oloissa joutui kasvamaan aikuiseksi jo ennen 15. ikävuotta. Nykyään ollaan aivan pentuja vielä kolmikymppisenä. Onko sekään ihan ok, tuota usein mietin

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Aika oli toinen Kekkosen aikana.Suomi eli maataloudella ja savupiipputeollisuudella.Nuo työllisti silloin eniten.

EU ja Globaali markkinatalous avasi rajat ja kilpailun.
Maanviljelijä oli ennen ammatinharjoittaja nyt maatila-yrittäjä.

Suurtiloilla tuotanto on taloudellisesti kannattavammin tehty kuin pientiloilla.

Maailma muuttuu sanoi Työtönkin kun "robotit" ym.vie työt ja tulonlähteen. Siihen on vain sopeuduttava.Keksittävä joku muu bisnes tai työ joka kannattaa ja antaa elannon..

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

#5:
"Tekstistä paistaa täydellinen tietämättömyys".

Mutta mikäänhän ei anna sellaista itsevarmuutta kuin täydellinen tietämättömyys.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Millä summalla yhteiskunta tukee tänä vuonna Kokoomusnuoria ?

Puolueiden nuorisojärjestöjä tuetaan vuosittain, koska se on maan tapa, jolla ei ole mitään tekemistä huoltovarmuuden kanssa. Poliittisia broilereita kun kasvaa ilman yhteiskunnan tukeakin.

Käyttäjän MikkoLaakso kuva
Mikko Laakso

Puolestani kaikkien poliittisten nuorisojärjestöjen julkiset tuet voidaan lakkauttaa.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Pistä sähköpostia puheenjohtaja Orpolle jo tänään , jos haluat vaikuttaa tähän maan tapaan , jonka takana seisoo vankasti Kansallinen kokoomus.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Ei voida, vaan pitää lakkauttaa, kerroppa voidaanko nykyinen väestömme ruokkia kotimaisella elintarviketuotannollamme,Horneteilla ei tuoteta elintarvikkeita.

Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax

Kyllä kokoomusviljelijät mahtavat olla ylpeitä kehäkolmosen sisäpuolen nuoriso-osastostaan.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Kokoomuksen kansanedustaja Susanna Koski kutsui ulostuloa "Kokoomuksen omaksi satovahingoksi".

http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/politiikka/arti...

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Ihan totta, Mikko, älä munaa itseäsi enempää tässä asiassa. Et näytä olevan perillä näistä jutuista tippaakaan ja silloin ei ole viisasta ryhtyä antamaan osaavia neuvoja.

Käyttäjän MikkoLaakso kuva
Mikko Laakso

Esimerkiksi korkeakoulututkinto taloustieteessä ei siis riitä tarvittavaan asiantuntemukseen asiassa?

Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax

Montako kuukautta olet ollut töissä karjatilalla?

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Auktoriteettiin vetoaminen argumenttivirheenä on sitä hassumpaa, kun auktoriteetti on kirjoittaja itse. Millä taloustieteen kurssilla käsiteltiin maanviljelijöiden katovahinkoja?

Käyttäjän MikkoLaakso kuva
Mikko Laakso Vastaus kommenttiin #16

Taloustieteilijät ovat varsin yksimielisiä yritystukien, vapaan kaupan rajoittamisen sekä protektionismin haitallisuudesta. Riskin ottaminen ja sen kantaminen on osa dynaamista markkinataloutta, riskien sosialisointi ei ole osa toimivaa markkinataloutta.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #18

Eli ei millään. Ok, kiitos vastauksesta.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen Vastaus kommenttiin #18

Olipa hyvvää ruisleipää ja äiteen tekemää muikkukukkoo... röyh... mutta olepa Mikko sinä vaikka par viikkoo syömäti... jutellaan sitte.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #26

Sanoi varmaan yli ½ työtöntäkin ja köyhät Hurstin leipäjonossa?
Miksi meillä on leipäjonot ollut jo-93-17 aikana? Miksi EU tuodaan Ruoka-apua 4 milj/kg/vuodessa? Eikö "huoltovarmuus" toimi koko kansalle?
Luulis EU toiseksi suurimmilla tuilla ruokkivan myös köyhimmät ja työtä vailla olevatkin?Eläkeläisistä puhumattakaan jotka seisoo leipäjonossa lapsiperheiden kanssa?

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Teoriat eivät luennoilla ja oppikirjoissa joudu sään armoille.

Nälkä tulee kuitenkin joka päivä, vaikka teoriaherrat muuta todistaisivatkin.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto
Eero Mattila

Ai, oletkin asiantuntija.
- Eikö asiantuntijankin pitäisi ymmärtää mitä kirjoittaa?
- Olet varmaankin ottanut laskelmissasi huomioon eri maiden erilaiset viranomaiskustannukset, tuotantovaatimukset ja työehtosopimukset?

Niko Sillanpää

Eli jokaista arvonlisäyksen 1,00€ kohden joudutaan laittamaan 2,40€ subventiona. Eikö tuolla subventiomäärällä jo voisi kollektivisoida koko maatalouden ja sitten skaalata huoltovarmuus huomioiden kolhooseiksi? Koska markkinaehtoisestihan koko toiminta kippaisi noilla spekseillä muutamassa vuodessa.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Varmaan voisi kollektivisoida mutta kun kolhoosien tuottavuus tiedetään, niin miten sitten hoidettaisiin se huoltovarmuus?

Eero Mattila

Olisi hienoa jos joku "asiantuntija" erottelisi maatiloille päätyvän tuen kaikesta muusta epämääräisestä. Erottelisi esim. kuljetustuet, elintarviketeollisuuden saaman tuen, erilaiset maaseudun kehittämishankkeet sekä virkamiesten palkat.
- Tästä summasta olisi mielekkäämpää ryhtyä laskemaan arvonlisäystä.
- Esim. kansanedustajan palkassa arvonlisä on 0.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Helppo erotella.MAVI-sivuilla kerrottu sen sadat tuet mihin tiloihin mikin tuki menee.
Päälle luonnonhaitta korvaukset,maaseudunkehittämisrahat,Bioenergiatuet,Metsätulot
luomutuet,eläinten hyvinvointituet ym.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Aika hauskaa, kun pääargumenttina tuntuu olevan se, että älä puhu asioista kun et tiedä. Kuitenkin varsinainen asia onkin sitten vähissä.

Katsokaapa alkuun sitä taulukkoa ja kertokaa miksi verrattuna Ruotsiin meillä on lähes nelinkertainen tuen osuus? Pelkkä Etelä-Ruotsi ei oikein riitä.

Huoltovarmuudesta kysyisin mikä on se todennäköisin tilanne, jossa EU:n osana joutuisimme kauppasaarron kohteeksi emmekä saisi tuotua sieltä elintarvikkeita?

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi

Lyhyt vastaus: tuottajahinnat.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Eli Ruotsissa on lähes neljä kertaa paremmat tuottajahinnat? Mistäs tähän löytyy jotain evidenssiä?

Itseäni muuten hämmästyttää, kun kaupan kerrotaan ottavan niin iso siivu, mutta kuitenkin sitten erilaisissa suoramyyntipaikoissa ilman tuota välikättä on kuitenkin useimmiten kalliimpaa kuin kaupassa.

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi Vastaus kommenttiin #30

Neljä kertaa parempia tuottajahintoja ei toki löydy. Jos ei lasketa maitoa mukaan niin Ruotsissa maksetaan Suomea parempia tuottajahintoja.
Suojakaistat suun muut viherryttämistuet sekä hallinnon toimesta ohjattu viljelysuunitelma kyllä sopivasti rajaavat tehokkaasti tuotantoa.

Suomessa voidaan vain ihannoida ruotsalaisten naudan hintoja. Jos ei linkki toimi niin LUKEsta saa näitä tehtyä jokainen itse. Naudanlihassa omavaraisuus on tallä hetkellä 80%.

http://statdb.luke.fi/PXWeb/pxweb/fi/LUKE/LUKE__02...

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #31

Valio on 17 suomalaisen maidontuottajaosuuskunnan omistama yritys, joka luo arvoa omistajiensa tuottamalle maidolle.
-Valio kerää reilut 80 % suomalaisesta maidosta.

2016
Valion tilityshinta on Euroopan paras ja
tuottajille maksetaan yli 40 % liikevaihdosta

Toimituksen poiminnat