Mikko Laakso Tulosvastuu takaisin politiikkaan!

Liike Nyt ja "tulehtuneet aivot"

  • KRP:n jahtaama Janne "Nacci" ja nopeet.fi
    KRP:n jahtaama Janne "Nacci" ja nopeet.fi

Venäjän pääministeri Dmitri Medveded kuittasi monet suomalaisten esittämistä Airiston Helmeen liittyneistä turvallisuushuolista paranoideiksi, tulehtuneiden aivojen tuotoksiksi pääministeri Juha Sipilän nyökytellessä Donald Trumpia muistuttaen vieressä. Hiukan samanlaisen reaktion sain julkaistuani Paavo Väyrysen Kansalaispuolue-hankkeen taustoita pohtivan blogitekstin. Osa heistä, jotka ensiksi pitivät pelkojani Venäjän vaikuttamistoiminnasta hankkeen takana tulivat sittemmin perumaan puheensa.

Paljon samoja kysymyksiä herää Harry "Hjallis" Harkimon, Mikael Jungnerin ja Seppo "Sedu" Koskisen Liike Nyt -hankkeesta. Tämä siitä huolimatta, että niin Jungner kuin Tuomas Enbuske ovat ilmoittautuneet Nato-jäsenyyden kannattajiksi. En tiedä, ovatko seuraavat huomiot tulehtuneiden aivojen järjestykseen laittamia yksittäistapauksia, mutta soisin tutkivien journalistien perehtyvän niihin.

Harkimon motiivit liikkeen perustamiseen lienevät yhdistelmä omaan poliittiseen uraan liittyvää pettymystä ja aitoa muutoshalua, ehkä myös naiiviutta. Samalla tulivat torpedoiduiksi kaikki "macronilaista liikettä" nyt tai jatkossa mahdollisesti puuhaavat - yksi on jo olemassa. Toisin kuin Emmanuel Macronin En Marchella, sillä ei ole selkeää ohjelmaa ja sen johdossa on Venäjän valtionjohtoa lähellä olevien oligarkkien kanssa bisneksiä tekevä liikemies. Suomen Trump, ovat jotkut kuvanneet.

Mikael Jungner on luonut uransa kaasuputkilobbariksi sittemmin ryhtyneen Paavo Lipposen siivellä. Enbusken mukanaolo on itselleni mysteeri. Ehkä hän ei ole ymmärtänyt liikkeen vaikutusta tai uskoo nettohyödyn poliittisen järjestelmän ravistelijana olevan positiivinen.

***

Venäjällä on tapana hyödyntää vaikutustoiminnassaan kohdemaiden sisäistä eripuraa. Suomi ei Venäjän maailmankuvassa ole varsinaista länttä, vaan ns. lähiulkomaa. Kylmän sodan aikana poliittinen järjestelmämme oli neuvostotiedustelun penetroima ja Moskovalla oli käytännössä veto-oikeus myös sisäpolitiikkamme keskeisiin linjanvetoihin. Eripuran lietsominen erityisesti porvarillisten ryhmien välille oli keskeinen osa vaikutustyötä. Virolaistoimittaja Mart Ummelas avautui taannoin siitä, kuinka oligarkkikytköksistään tunnetun Edgar Savisaaren ja TallinnaTV:n tuella hajotettiin Viron isänmaallista oikeistoa mahdollistamalla EKREn, lähinnä Suomen perussuomalaisia vastaavan populistipuolueen synty.

Kylmän sodan aikaisessa Suomessa kyse oli eräänlaisesta "poliittisen teknologian" kevytversiosta. Verkkouutiset kuvaa Vladimir Putinin neuvonantaja Vladislav Surkovin käsialana pidettyä toimintatapaa käsittelevää Peter Pomerantsevin kirjaa 1 seuraavasti

”Me tiedämme kaikki, ettei mitään todellista politiikkaa tule. Mutta meidän pitää silti antaa katsojillemme tunne että jotain tapahtuu. Heitä pitää viihdyttää. Joten millä me pelaisimme? Hyökkäämmekö oligarkkeja vastaan? Kuka on tämän viikon vihollinen? Politiikan pitää tuntua… elokuvalta!”.

Pomerantsevin mukaan presidentti Vladimir Putinin ensimmäinen teko valtaan tultuaan vuonna 2000 oli kontrollin hankkiminen televisiosta. Sillä johdetaan maata.

Sen kautta Kreml päätti mitä poliitikkoja se sallisi leikkioppositiokseen ja mitä maan pelkojen ja historian pitää olla.

– Eikä uusi Kreml tee samaa virhettä kuin vanha Neuvostoliitto teki: se ei koskaan anna television muuttua tylsäksi."

Airiston Helmi -tapauksen yhteydessä muistutettiin jälleen, että Venäjän vallankäytössä liiketoiminta, rahanpesu, järjestäytynyt rikollisuus ja valtiollinen toiminta kytkeytyvät tiiviisti yhteen eivätkä katso yksisilmäisesti valtioiden rajoja. Tätä kuvaa myös Verkkouutisten juttu:

"Miljonäärit maksavat Kremlille miljoonia tullakseen miljardööreiksi. Kukaan ei voi hypätä pois pyörästä, koska yksityistä omistusta ei ole.

Miljardööritkin myöntävät, että kaikki heidän omaisuutensa kuuluu todellisuudessa valtiolle. Ainoa turva on Vladimir Putinissa. Kaikki on todellisuudessa hänen.

Peter Pomerantsevin mukaan Venäjä ei ole muutoksessa. Maa ei ole ollut aikeissakaan siirtyä kohti länsimaista demokratia tai kapitalismia. Venäjä on postmoderni diktatuuri, joka käyttää demokraattisen kapitalismin kieltä ja instituutioita oikeuttamaan autoritaarisuutta.

Vallan takaavilla tv-tuottajilla on laajat valtuudet ohjelmiinsa, niin kauan kuin korruptioon ei puututa. ”Me teemme iloisia asioita, Peter! Iloisia!”, hänelle sanotaan."

***

Hjalliksen liikekumppaneista, Rotenbergeista, on kyllä jonkin verran puhuttu, mutta en ole nähnyt kenenkään vaativan Harkimolta vastauksia siihen, miksi he mainostavat moottoripyöräjengi MC Cannonballsin toimistolta postitettuja aurinkolaseja. Yllättäen mallien joukosta löytyy myös Jethro Rostedt. Kuvassa esiintyvä Janne "Nacci" Tranberg, jengin entinen johtaja on yksi Suomen etsityimmistä miehistä. (kts. yllä)

KUVAT

Lieneekö sitten sattumaa, että ovimiesbisneksen hämäryyksiä käsittelevässä MOT-ohjelmassa Sedu Koskinen totesi tuntevansa "kaikki" ja pitävänsä liivinjengiläisiä "ihan hyvinä kavereina". Ohjelma käsittelee ennen muuta Nordic Security Alliance -yrityksen toimia. Firman kenttäjohtajan kerrotaan tulleen usein nähdyksi United Brotherhood- ja Helvetin enkelit –jengien jäsenten seurassa. Alkuvuodesta ex-ministeri Suvi Lindénin kanssa Ugandassa matkaillut ja menehtynyt Tuomas Teräsvuori on toiminut yrityksen hallituksen puheenjohtajana, mutta myös Roman Rotenbergin Långvik-kylpylähotellin pakotteiden myötä ostaneen sijoitusyrityksen vähemmistöosakkaana.

Uudessa kirjassaan Harkimo lörpöttelee keskusteluistaan tasavallan presidentti Sauli Niinistön ja pääministeri Juha Sipilän kanssa. Tietäen presidenttimme pehmeän vaikutusvallan ja valmiuden käyttää sitä herää kysymys, miten ulkopoliittisesti perinteisemmille linjoille Alexander Stubbin jälkeen siirtynyttä kokoomusta merkittävästi heikentävä, KHL-bisnesten värittämän Harkimon johtama liike on ylipäänsä päässyt syntymään. Vielä vuonna 2012 Harkimo johti kokoomuslaisen Niinistön kampanjan varainhankintaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Tätä ulostuloa kokoomuksen taholta olen jo odottanut. sieltä se nyt tuli.

"Harkimon motiivit liikkeen perustamiseen lienevät yhdistelmä omaan poliittiseen uraan liittyvää pettymystä ja aitoa muutoshalua, ehkä myös naiiviutta. Samalla tulivat torpedoiduiksi kaikki "macronilaista liikettä" nyt tai jatkossa mahdollisesti puuhaavat - yksi on jo olemassa. Toisin kuin Emmanuel Macronin En Marchella, sillä ei ole selkeää ohjelmaa ja sen johdossa on Venäjän valtionjohtoa lähellä olevien oligarkkien kanssa bisneksiä tekevä liikemies. Suomen Trump, ovat jotkut kuvanneet.

Mikael Jungner on luonut uransa kaasuputkilobbariksi sittemmin ryhtyneen Paavo Lipposen siivellä. Enbusken mukanaolo on itselleni mysteeri. Ehkä hän ei ole ymmärtänyt liikkeen vaikutusta tai uskoo nettohyödyn poliittisen järjestelmän ravistelijana olevan positiivinen."

Kokoomuslaiset ovat lopultakin oivaltaneet. Liike Nyt ja Harkimon vaarallisuuden nykyiselle kokoomukselle, kokoomuslaiset ovat tässä asiassa mielesstäni myöhäisheränneitä. Kellot eivät soineet riittävän ajoissa.

Käyttäjän pekkavirkki kuva
Pekka Virkki

Kyllähän esim. puoluesihteeri Pesonen taannoin totesi, ettei Harkimolle kannata naureskella. Hyvä, että ainakin Mikko heräsi, vaikka se ei toki koko puoluekenttä olekaan. Kuinkahan moni tulee parin vuoden päästä taas sanomaan, että "uups..."

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

Kiitos Mikko - Harkimon ja Jungnerin touhussa on hyvin paljon omituisuuksia. Yksi suurimmista on median punainen matto alla joka käänteessä.

Pitäisi varmaankin kirjoittaa blogi siitä miten Airiston Helmi voisi liittyä Liike Nyt kuvioon ja laajempaan yhteiskunnalliseen kontekstiin?

Kremlin lonkerot yltävät kauas - jätän blogiin enemmän asiasta.

Tässä kapinallistason päivitys joku aika sitten Nukkuvat vs Liike Nyt. Sekin on hyvin omituista että me emme kelpaa valtamedialle ja Liike Nyt kelpaa. Selitys ei tässä mitassa voi olal se että "Harkimo on Harkimo" etenkin nuo huomioiden mitä kerrot myös blogissasi

Paljon omituista.

http://petrihirvimki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2598...

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

"Liike Nyt ja Harkimon vaarallisuuden nykyiselle kokoomukselle..."

En ole kokoomuslainen mutta kommentoin liikettä: Minusta se on kummallinen sekoitus tosi-tv -tähtiä ja viestintäkonsultteja joista jäkimmäiset eivät alkuunkaan osaa hommiaan, uskottavuus on tasoa nolla.

Liikkeellä on mm. facebook-sivut jonka kaikki julkaisut menevät ylläpidon kautta ja aktiivisuudesta päätellen myös jumittuvat sinne. Kysyin ryhmäläisenä Soni-äänestyksestä että miksi Liikkeen kansanedustaja oli poissa, kysymys odottaa nyt toista viikkoa julkaisemistaan. Ainakaan Liikkeestä ei kannata kysyä Harkimon Venäjä-kytkyistä kun "omat" eivät saa edes kysyä änestyskäyttäytymisestään.

Turun ryhmässä äänessä on lähinnä Lauri Gröhn samoine tekoäly- ja kristinuskoaiheineen jotka voi lukea täällä Vapaavuorosta.

Liike hakee nimensä alle ehdokkaita mutta ei kerro miksi. Edellytyksenä kuitenkin on, että mahdollisesti valituksi tullut noudattaa jäsenäänestysten tuloksia. Nämä jäsenäänestyksen kysymykset joku toinen muualla tekee.

Kokoomuksen ei kannata olla huolissaan. Liikkeen uskottavuus on "Seitsemän tähteen liikkeen" tasoa, jos sitäkään.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Liike Nyt on mielestäni erittäin älykkäästi toteutettu operatio, ilmeisesti ja ainoastaan on tarkoitus vahingoittaa kokoomusta, terävimmät aivot ovat tämän suunnitelleet.

Odotellaan, ilmeisesti meillä Suomalaisilla on toivoa.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Itse olisin odottanut hieman enemmä keskustellua tälle blogille, ilmeisesti liian herkkä keskustelun aihe.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Kiitos Mikko, hyvä tarpeellinen ja rohkea avaus. Orpo ja tiltaksillinen kokoomuksen päättäjiä ei ole vieläkään ymmärtänyt missä mennään.

Käyttäjän pekkavirkki kuva
Pekka Virkki

Minä ihmettelen myös hiljaisuutta. Kirjoittelin eilen itse kokoomuslaisten paikoin heikosta selkärangasta Venäjää vastaan ja teksti keräsi ihan hyvin kommentteja. Mikon ylläoleva juttu on kuitenkin enemmän kuin mielipideteksti - se on dynamiittia, vaikka perustuukin julkisiin lähteisiin.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Saa nähdä, onko käräjäoikeudella tänään uskallusta vapauttaa Airiston Helmen työntekijät Jeremin ja Iljitshov, kun Kokoomuksen raskas sarja - Niinistö, Kanerva, Salolainen - on julkisuudessa hyökännyt yhtiön kimppuun. Tuntuu, että vangitut herrat ovat sijaiskärsijöitä, yhtään todellista epäiltyä ei ole saatu kiinni eikä varmaan saadakaan.

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen

Kiitos asiaan liittyvien taustojen avaamisesta. Näistä ei tosiaan ole nähnyt kirjoitettavan.

Mikä on arviosi, missä määrin perinteiset oikeistopoliitikot ovat tietoisia esiin nostamistasi asioista, kuinka paljon näistä kahvi- ja käytäväkeskusteluissa puhellaan?

Toimituksen poiminnat