Mikko Laakso Tulosvastuu takaisin politiikkaan!

Kaikki blogit puheenaiheesta Suurvaltasuhteet

Saksan johtama liittokunta *

Saksan liittokansleri Angela Merkel on pulassa, hän hävisi vaalit ja joutui anomaan vieläkin enemmän hävinneen SPD' n mukaan hallitusneuvotteluihin. SPD avasi pelin – Se haluaa EU-liittovaltion 2025 mennessä [1 – jotka eivät halua, menkööt muualle -kaikuu SPD-johtaja Martin Shultzin liittohuuto!

 

Presidentti Sauli Niinistö – idän ja lännen välittäjä

Presidentti Sauli Niinistö sai kaipaamansa kutsun tai kutsututti taitavasti itsensä Valkoiseen taloon 1. – mediakiistellyn US presidentti Donald Trumpin pakeille. Tosiasia on se, että Trump tietää varmasti Niinistön tavanneen henkilökohtaisesti niin maailman suurimman talouden eli Kiinan presidentin Xi Jinping' in ja maailman suurimman raaka-aineomistajan – Venäjän presidentin Vladimir Putinin.

Trump & Putin -hallittu ja esikirjoitettu näytelmä

[ … jo ”kauan sitten” - ennen Donald Trumpin asettumista virallisesti repuplikaanien presidenttiehdokkaaksi, kirjoitettiin näytelmä, jota nyt käydään ja käytiin Saksassa – valtiossa, joka oli Saksan kolmantena valtakuntana kummankin yhteinen vihollinen … ]

 

Putinin ja Trumpin tapaaminen

Hampurissa kokoontuvilla G20-ryhmän mailla on tällä hetkellä paljon isoja ongelmia asialistallaan. Ne ulottuvat kauppapolitiikasta ajankohtaisten kriisien hallintaan, Venäjän käyttäytymiseen, terrorismin vastaiseen sotaan, ihmisten kansainvälisiin liikkeisiin, ilmastonmuutokseen ja globaalikehityksen ongelmiin saakka. Ratkaisuja näihin etsitään jatkuvasti ennen kaikkea eri maiden nimeämien asiantuntijoiden ja diplomaattisten edustajien keskinäisissä ja pääosin julkisuudelta salassa käydyissä neuvotteluissa.

Trumpin hallinnon tilanne haastena Moskovalle

Donald Trump oli Kremlin suosikki USA:n presidentinvaaleissa, ja venäläiset tekivät paljon töitä halutun tuloksen aikaansaamiseksi. Trumpin nousu presidentiksi oli silti iloinen yllätys Moskovallekin, ja uuteen virkakauteen liitettiin paljon positiivisia odotuksia.

Uhkapelien aika

Neljä päivää ennen Donald Trumpin virkaanastujaisia totuus tulevasta presidentistä alkaa vähitellen paljastua muun muassa The Timesin tekemän haastattelun ansiosta. Tuo totuus merkitsee etenemistä suurpoliittisesti hyvin herkkään ja vaaralliseen tilanteeseen, johon liittyviä riskejä on paras päästä purkamaan mahdollisimman nopeasti.

Kaksi miestä, yksi maailmankuva

Huipputapaamista odoteltaessa

Donald Trumpin ja Vladimir Putinin ensimmäiseen huipputapaamiseen valmistautuminen tulee olemaan Yhdysvalloissa haastava tehtävä sen syvän kuilun vuoksi, joka vallitsee uuden presidentin ja maan ulkopoliittisen johdon vakiintuneiden näkemysten välillä. Todennäköisesti suhteellisen pian järjestettävän tapaamisen koreografia tulee olemaan muutoinkin aika mielenkiintoinen.

Washingtonin perinteisen linjan mukainen agenda

Triumfi uudelle vuodelle

Uusi vuosi on hyvien diilien paikka. Pian virkaansa astuvalla Donald Trumpilla tällainen tilaisuus on. Hänen alaansa ovat sopimukset. Se on huomattu myös Venäjällä. Syyrian väkivaltaista hallitusta tukeva Venäjä viimeisteli Aleppon pommituksensa loppuun viime vuoden lopulla pohjustaakseen tietä neuvotteluille Yhdysvaltain kanssa.

Odessan miehet saavat tuomionsa Syyriasta

(Yhdysvallat joutui taipumaan ja pyytämään Venäjän apuun järjesteltäessä Syyriaa, ja sen myötä Irakia. Kaikki kolme muslimivaltiota – mainitut ja Libya ovat sekasortoisessa tilassa ja USA ei enää selviä tilanteesta)

 

Presidentti Barack Obama laittaa kirivaihteen päälle

Vuodenvaihde on aina tietyllä tavalla myyttinen. Alkaa konkreettisesti uusi jakso, joka on enemmän kuin vain huominen. Aikakautemme jaksotus on myös muuttunut. Oli kylmän sodan aikakausi, joka päättyi vuonna 1991 Neuvostoliiton hajoamiseen. Sen seurauksena Eurooppa kehitti sisäistä integraatiotaan merkittävästi. Venäjä etsi tietään, mutta päätyi vanhan vallan käsiin. Nyt elämme jo uutta kautta. Pian keksimme sille nimenkin. Kyllä Venäjä on vaikutusvaltainen.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä